Alcohol & Zwangerschap

Kan ik alcohol drinken als ik borstvoeding geef?

Antwoord: U kunt beter geen alcohol drinken in de periode dat u borstvoeding geeft. Na gebruik van één tot twee glazen alcohol is de kans groot dat uw baby in de daarop volgende drie uren minder drinkt en een verstoord slaap-waakpatroon heeft. De effecten van lagere hoeveelheden zijn niet onderzocht. De melkproductie kan als gevolg van alcoholgebruik afnemen. (zie ook Gevolgen van alcoholgebruik bij borstvoeding)
Wilt u toch een glas alcohol drinken, dan is het goed om te weten dat het ongeveer drie uur duurt voordat één glas bier, wijn of sterke drank door uw lichaam is afgebroken en uit uw moedermelk is verdwenen. Zorg er dus voor dat er minimaal drie uur zit tussen de periode dat u het glaasje drinkt en de volgende voeding. Voor ieder glas dat u meer drinkt moet de periode van niet voeden met drie uur worden verlengd. Dus twee glazen alcohol drinken is zes uur niet voeden.
Ook kun u - als u alcohol wilt drinken - melk afkolven en weggooien en eerder afgekolfde melk van een moment waarop u geen alcohol hebt gedronken, aan u baby geven. (zie ook Hoeveel alcohol is schadelijk?)