Alcohol & Zwangerschap

Hieronder vindt u een overzicht met gerelateerde websites met betrekking tot het zwanger willen worden.

Als u nog andere leuke of interessante links weet, laat het ons dat weten door een mail te sturen naar STAP.

Als u zwanger wilt worden is het handig dat u weet wanneer uw meest vruchtbare periode is. Op deze manier kunt u uw zwangerschapskansen vergroten. Om uw vruchtbare periode te achterhalen, kunt u eenvoudig op internet uw ovulatie berekenen. De ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd en is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat om bevrucht te worden.

Kom alles te weten over je vruchtbare dagen en de ovulatie, je cyclus en meer. Zwanger worden begint hier.

Erfelijkheid . Deze site geeft informatie over erfelijke ziekten en aandoeningen, waar u rekening mee kunt houden voordat u zwanger wordt.

Het Erfocentrum is het nationale kennis- en voorlichtingscentrum erfelijkheid. Het centrum geeft informatie aan vrouwen die zwanger willen worden, Zwangerstraks maar ook aan vrouwen die zwanger zijn Zwangernu .
Op Zwangerwijzer kunt u een test doen om te bepalen of er misschien een risico is voor moeder en kind. U kunt u daarmee goed voorbereiden op de zwangerschap.

De Gezondheidsraad heeft een advies uitgesproken, op basis van wetenschappelijk onderzoek, over het gebruik van bepaalde voedings -en genotmiddelen ten aanzien van de preconceptie (de periode vlak voor de bevruchting).

Het UMC Utrecht en Care for Women zijn begin februari het Zorgeloos Zwanger spreekuur gestart. In deze spreekuren werken gespecialiseerde verpleegkundigen die aanstaande ouders deskundig advies geven over alle aspecten van het zwanger worden en het zwanger zijn. De Zorgeloos Zwanger spreekuren zijn voor iedere vrouw beschikbaar, dankzij de landelijke spreiding van de Care for Women verpleegkundigen.

Roken tijdens de zwangerschap en blootstelling van baby's aan omgevingstabaksrook heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Wilt u meer weten over roken en zwanger worden, ga dan naar www.trimbos.nl. Wilt u weten wat uw zorgverzekeraar vergoed als u wilt stoppen met roken, ga dan naar zorgwijzer.nl.

Nu stoppen met drinken? Minder drinken? Op deze site vindt u verschillende opties, die allemaal gratis zijn.

Als zwanger worden niet lukt, ga dan naar Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Voor meer informatie over alcohol en zwangerschap kunt u ook terecht bij www.strakszwangerworden.nl. Deze website is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met beroepsorganisaties.